SITO
ŠTAMPA


posebno mesto zauzima u tekstilnoj industriji, ali ima primenu i na drugim materijalima. Koristi se za dekoraciju predmeta od metala, drveta, plastike kao I u marketinške svrhe za brendiranje reklamnog materijala olovaka, upaljača, šolja, nalepnica, rokovnika…

 

Sito štampa se realizuje pomoću specifičnih sita. Osnova je specijalni ram koji je izradjen od drveta ili aluminijuma, na koji se zateže poliesterska tkanina i premazuje se specijalnom emulzijom. Kada se naneta emulzija osuši, zatvara pore na situ. Motiv koji će biti štampan izradjuje se na paus papiru ili specijalnom filmu, koji se prislanja na pripremljeno sito, te se tako pripremljeno izlaže sušenju. Najčešći proces sušenja se sprovodi UV zracima. Kada je sito potpuno osušeno ispira se od nanete emulzije. Rupice koje ostanu otvorene na njemu na onim mestima gde svetlost nije doprla, je zapravo otisak za štampanje. Sito se nakon toga postavlja na masinu i započinje se proces sito štampe.

Za sito štampanje se može koristiti i rakel nož, čijim prevlačenjem preko sita boja prolazi kroz rupice na situ i tako ostavlja otisak na materijalu. Karakteristično za sito štampu je to, što je moguće naneti različite debljine sloja boje na materijal, te tako odštampan motiv materijalu vizuelno deluje kao 3D efekat. Sito štampa je posebno pogodna za štampu većih količina proizvoda, karakteriše je brza izrada i povoljna cena.

Shopping Basket