BLOG

Ptice Nacionalnog parka Tara

Zrenjaninska štamparija Diginet ove je godine štampala vredno delo akademskog slikara i pasioniranog posmatrača i crtača ptica Srbije, Javora Rašajskog, “Ptice Nacionalnog parka Tare”. Izdavač ove zanimljive i edukativne knjige, i nadasve značajne knjige, je Izdavačko preduzeće “Tiski cvet”.

Javor Rašajski zrenjaninskoj javnosti je poznat kao akademski slikar, redovan učesnik UM ING-ove slikarske kolonije.

Sada se Rašajski javnosti predstavlja, istina ne prvi put, svojom, kako kaže velikom ljubavlju a to su ptice. O njima je napisao i ilustrovao osam knjiga a ovu poslednju, posvetio je pticama srpske planine lepotice, pticama Tare.

Tara je stanište gotovo polovine svih ptica koje žive u Srbiji. Da bi ih sve smestio među korice knjige, koja je izašla iz štamparije “Diginet”, Rašajski ih je prvo morao dobro osmotriti i upoznati.

Za Rašajskog verovatno ne postoji pedalje Tare koji nije svojim koracima prešao.

Posebno je zanimljiv način na koji Rašajski stvara svoju knjigu o pticama.

Kako je jednom rekao, sa slikarskim priborom na leđima, prvo traga za njima, posmatra ih, crta, beleži podatke…

Tako je na Tari poslednje dve decenije uspeo da registruje 150 vrsta ptica o kojima Rašajski zna gotovo sve, njihovu veličinu, stanište, migraciju, zna i kako se i gde gnezde, procenjuje njihovu brojnost, zna sve o njihovim migracijama…

Ono što knjigu “Ptice Nacionalnog parka Tare” izdvaja u odnosu na slične publikacije su tekstovi koji o pojedinoj vrsti ptica govore gotovo sve o njima što se saznati može.

Poseban kvalitet knjige “Ptice Nacionalnog parka Tara” jesu crteži svake od vrsta ptica koje žive u ovom rezervatu prirode. Rašajski je majstor crteža i za divljenje su crteži koji ilustruju, osim fotografija, delo Javora Rašajskog.

Knjiga “Ptice Nacionalnog parka Tara”, baš kao i najlepša srpska planina, pravo je nacionalno blago.

Ne samo što su o pticama kojima je Tara stanište prikupljeni svi mogući podaci, nego je prvi put napravljana precizna mapa o kojim pticama je reč i gde one žive.

Na korist istraživačima, nauci, ljubiteljima ptica…

Posebno su vredni crteži vrhunskog majstora Rašajskog kao i prelepe fotografije sa terena, za koje je delom “odgovoran” autor knjige.

Knjiga je posebno značajna jer, na žalost, mnoge ptičje vrste nestaju iz Nacionalnog parka, o čemu Rašajski piše, a zauvek su sačuvane među koricama knjige.

Javor Rašajski, Vrščanin, Akademiju za likovne umetnosti završio je u Beogradu 1975. godine u klasi profesora Zorana Petrovića. Crtanju se učio kod profesora Aleksandra Lukovića a specijalizirao na postiplomskim studijama kod profesora Zorana Petrovića.

Uradio je ili ilustrovao preko osamdeset knjiga, od kojih su šest autorskih iz oblasti orintologije. Iz iste oblasti ima preko dvadeset naučnih radova.

Da knjiga “Ptice Nacionalnog parka Tara” zasija u punom sjaju, osim autora Javora Rašajskog i izdavača IP “Tiski cvet”, svoj doprinos dala je i štamparija Diginet.

Velikom posvećenošću, pažljivim čitanjem, kvalitetnim materijalom i opremom, štamparija “Diginet” zaokružila je rad velikog broja ljudi uključenih u publikovanje knjige “Ptice Nacionalnog parka Tara”.
Diginet je i ovom knjigom dokazao da je lider u štamparstvu i da ne postoji projekat iz oblasti štampe koji profesionalan pristup poslu i maksimalna predanost Diginetovog tima ne može da se uspešno realizuje.

Shopping Basket