PLOTER
ŠTAMPA


Digitalna štampa podrazumeva direktnu povezanost računara u kojem se obavlja digitalna priprema i štamparske mašine i obuhvata dve podkategorije. Jedna je statička digitalna štampa computer to press (sa računara na presu). Ovaj tip štampe praktično predstavlja klasičnu ravnu ofset štampu na mašinama kod kojih je osvetljivač za formu ctplate, postavljen na cilindru forme tako da se forma osvetljava i razvija na samoj štamparskoj mašini, a sam dalji tok štampe je isti kao i kod ofset štampe.

Druga podvrsta štampe je digitalna štampa computer to print (sa računara u štampu), kod koje se štamparska forma stvara za svaki radni ciklus. Mi ćemo se fokusirati na ovu vrstu štampe, jer je ona upravo ključna za mnoge projekte koje izvodimo. Ova vrsta štampe je najčešće beskontaktna odnosno kod nje pritisak nije osnova štamparskog procesa koja omogućava prenošenje boje sa forme na materijal za štampu. Ova tehnika štampe je bazirana na ink-jet postupku ili štampi sa suvim ili vlažnim tonerom pomoću elektrografije. Razdvajanje štampajućih i ne štampajućih površina kod elektrografije zasniva se na naelektrisavanju i razelektrisavanju pojedinih elemenata. Tako su na primer neštampajuće površine razelektrisane, odnosno suprotno naelektrisane u odnosu na toner, pa ga privlače. U ovoj tehnici, štamparska forma realno ne postoji, ona je imaginarna, odnosno nalazi se u memoriji računara i prenosi se direknto na podlogu za štampanje. Iz tog razloga boja ili toner koji se u ovoj tehnici koriste, moraju biti naelektrisani, i tek nakon njihovog nanošenja slika postaje prvi put vidljiva.

Digitalna štampa velikih formata ima široku primenu u marketinškoj industriji danas. Ona se primenjuje za spoljašnje brendiranje, unutrašnje brendiranje, bredniranje vozila, izradu raznih reklamnih konstrukcija, brendiranje događaja, POS materijala i slično.

Digitalna štampa velikog formata je svakako jedna od najtraženijih usluga u našem asortimanu, pre svega zbog brzine i ekonomičnosti, a zatim i zbog nebrojenih mogućnosti dizajna i inventivnih rešenja i osmišljanja brendiranja gde je samo nebo granica. Diginet koristi ovu tehnologiju u svom punom kapacitetu i iza nas stoji pregrš projekata koje smo realizovali ovom tehnikom. Nebrojeni foto tapeti, pultovi, vozila, objekti, kako spolja, tako i iznutra na kojima smo koristili ovu metodologiju su svojevrstan dokaz koliko smo ovladali ovom tehnikom i koristimo se njom svakodnevno i rutinski.

Ploter štampa, kako je drugačije nazivamo, može biti realizovana na velikom broju različitih materijala, a samo neki od njih koje najčešće koristimo su:

Papir – samolepljivi ili običan, za plakate, postere, tapete.
PVC folija – samolepljiva, mat, sjajna, transparantna, kolorna, koja se koristi za brendiranje automobila, lokala, tabli i veoma je otporna na spoljne uticaje.

Plotovanje se može, pored navedenih, vršiti i na raznim drugim materijalima poput slikarskog platna, klasičnoj ciradi ili rupičastoj ciradi (mash) koju koristimo za veće površine usled udara vetra, zatim rupičastoj (one way) foliji koja je veoma praktična kako za izloge lokala, tako i automobile, jer omogućava jednostranu unutrašnju vidljivost.

Shopping Basket