BLOG

Peti po redu jubilarni
Zrenjaninski polumaraton

U nedelju 03.10.2021. održan je peti po redu jubilarni Zrenjaninski polumaraton u organizaciji ARK Petrovgrad i uz pomoć sportskog saveza Zrenjanina, kao i samog grada Zrenjanina koji obeležava titulu Evropskog grada sporta. Ako pitate trkača da li radije bira vetar ili kišu, jednoglasno će potvrditi da im je draža kiša, ipak ovog lepog Oktobarskog dana nije bilo ni oblaka na vidiku, sunce je grejalo, ali je jak vetar zadavao muke trkačima.

Preko 800 trkača iz regiona i inostranstva je učestvovalo na ovoj jubilarnoj trci na 21,1 kilometar koja se održala na već poznatoj trasi koja je ista još od prvog polumaratona organizovanog 2016 godine u našem gradu. Prošle godine je trka otkazana zbog već dobro poznate epidemiološke situacije, ali su se ove godine organizatori potrudili da trkači i navijači nadoknade propušteno.

U pravom sportskom duhu, sa mnogo osmeha, dobrog raspoloženja i u sjajnoj organizaciji peti jubilarni polumaraton predstavio je naš grad u najboljem svetlu. Kad kažemo sjajna organizacija, to nisu naše reči, one su se mogle čuti iz usta mnogih takmičara koji redovno učestvuju na svim polumaratonima u regionu i šire, pa samim tim imaju i specifičnu težinu.

Brojni punktovi sa okrepom za trkače mogli su se pronaći celom dužinom staze gde su volonteri iz Zrenjaninskih škola i Zrenjaninskog Crvenog Krsta pomagali da trkačima olakšaju ovaj izuzetan fizički napor nudeći im vodu i voće.

Sama manifestacija započeta je u 09:00 tradicionalnim trkama predškolaca i osnovaca podeljenim po starosnim kategorijama, koja se odvijala kroz glavnu Zrenjaninsku ulicu, a broj dece koji se priključio u trke je bio impozantan. Za svakog učesnika je obezbeđena medalja i poklončić, a pobednike u kategorijama i majice i diplome.

Za odrasle je bilo moguće odabrati trku zadovoljstva u dužini od 7 kilometara, u kojoj je učestvovao i Vlada Stefanović koji je došao iz Beograda i koji je trčao u svojoj 87 godini, štafetna trka sa tri izmene i, naravno, polumaraton. Za sve pobednike kategorija su bile upriličene vrlo lepe i bogate nagrade.

U glavnoj polumaratonskoj trci dominirao je Kenijac Stenli Kipruto sa vremenom 1:09:34, a u ženskoj konkurenciji naša proslavljena atletičarka Olivera Jeftić sa vremenom 01:19:41.

Kuriozitet je da je Stenli Kipruto odigrao ključnu ulogu 2007 godine kada je Olivera bila sa trenerom Slavkom Kuzmanovićem u Keniji na pripremama i spasao ih sigurne smrti. Naime, izbio je građanski rat i nemiri, haos je zavladao ulicama, a Stenli je pritekao u pomoć odvevši Oliveru i Slavka na sigurno kroz sve te strahote na ulicama do aviona koji je obezbedila naša ambasada. Tek kasnije je Olivera saznala da je Stenli uhvaćen i kažnjen od strane pobunjenika za ovaj akt time što su mu odsekli četiri prsta leve šake. Godinama posle tih užasa Stenli je u Užicu redovan gost Olivere Jeftić i trče širom regiona.

Diginet studio i štamparija je i ove godine bila jedan od partnera ove zdrave Zrenjaninske priče. „Sve što je u cilju unapređenja zdravog životnog stila, promocije našeg grada, kulturnih manifestacija i pre svega orijentisano ka edukaciji i razvijanju naših najmlađih tim Digineta rado podržava i nastaviće da daje podršku, a pozvao bih i ostale kompanije da se uključe da zajedno razvijamo budućnost grada i regiona.“ Ističe Goran Nešić ispred kompanije Diginet studio i štamparija.

Shopping Basket