OFSET
ŠTAMPA


je takozvana ravna štampa, koja je najviše zastupljena kod nas kao I u svetu. 80-85% štampanih proizvoda je odštampano putem ofset štampe. Ofset štampa je jedna od najisplativih tehnika , ali i najbrža za izradu velikih tiraža.

Šta se sve štampa Ofset tehnikom!

Cena ofset štampe može biti od 5 do 10 puta jeftinija u odnosu na digitalnu štampu. Odlikuju je kvalitet i postojanost štampe. Iskoristivost tabaka tj.površine za štampu je maksimalna. Ploće koje se izradjuju za štampu se čuvaju, jer se prilikom prve izrade i štampe se ne oštećuju – nema direktnog kontakta izmedju otiska i materijala na koji se prenosi. Dobro uradjena ploča uz adekvatno čuvanje moze da uradi više stotina hiljada otisaka, tako da poslednji otisak bude identičan kao i prvi.

Način rada ofset štampe

kao što smo i rekli, ofset štampa je ravna indirektna štampa, gde se ploča za štampu na kojoj je pripremljen motiv, postavlja na cilindar. Sa cilindra se prenosi na gumenu prekrivku koja se nalazi na drugom cilindru. Nakon toga sledi otiskivanje motiva na papir koji prolazi kroz valjke.
U ofset štampe se koriste četiri osnovne boje: cijan, magenta, yellow, black. Specifične nijanse dobijamo iz širokog spektra Pantone boja + zlatna, bakarna I srebrna.
Nakon završene štampe potrebno je da se odštampani tabaci osuše kako bi se mogli dalje doradjivati, seći, savijati, plastificirati…

Najčešći papiri koji se koriste u sito štampi su kunstdruk papiri raznih gramaža ( 115gr, 200gr, 250gr, 300gr I drugi), ofset papiri, muflon papir, čijom primenom izradjujemo: knjige, memorandume, blokove, papirne kese, podmetače, kalendare, svesake, flajere, vizit kartice, plakate, etikete, nalepnice, ambalažu.
Shopping Basket